HomeOver onsOnline ShopFoto'sContact
 

Historisch

In 1789, het jaar van de Franse revolutie, werd in het pittoreske Cogny, in het zuiden van de Beaujolais-streek het domein Fond Moiroux boven de doopvont gehouden.

 

In deze regio is zandsteen koning, een niet te verwaarlozen voordeel voor de wijnstok. De streek wordt wordt ook de 'gouden stenen' regio genoemd.

 

Hoofdzakelijk worden er op het domein rode wijnen geproduceerd van de appelaties Beaujolais, Beaujolais-Villages en Moulin a Vent, er is  echter ook productie van  Beaujolais blanc chardonnay en een proefproject van een rosé schuimwijn op basis van de gamay, met andere woorden, er wordt niet stilgezeten!

 

In 2008, Bernd en Marie Bachhausen, geresideerd in het kleine Luxemburg, zijn ze verliefd geworden op de zacht glooiende heuvels van Zuid-Beaujolais, die Toscaans aandoen, en zien hun wijndroom werkelijkheid worden met de aankoop van het domein.

 

In de wetenschap dat kwaliteit in de wijn een nauwe samenwerking eist tussen mens en natuur, proberen de Bachhausen zo weinig mogelijk in te grijpen, gebruiken ze zo weinig mogelijk middelen, blijft er groene grassen en onkruid staan in de wijngaard en wordt er manueel geplukt.

 

Om de attente proever terug te laten genieten van de Beaujolais ligt het accent op edele fruittoetsen, versmolten met zachte taninnes, alles in aroma-kantwerk verweven.

 

De terroir van Cogny bestaat uit klei-kalkbodem, sedimentair van oorsprong en vergelijkbaar met die van Bourgogne. De druivelaars van het domein zijn laag opgebonden in palissade systeem, in de wijngaard is 'onkruid' terug te vinden, teneinde het gebruik van pesticiden en herbiciden te reduceren en de wijngaard te laten werken om een ideale te harmonie te vinden tussen de terroir en de wijnstok, met als doel voor de rode wijn veel fruit, structuur en ruggegraat, voor de rosés mondvullend krokant fruit en evenwicht tussen acciditeit en rondeur.

 

6 hectares  liggen in de AOC Brouilly, 20 kilometer noordwaarts, enkel rode wijn, hier is de terroir totaal anders, zanderige opperlaag op vulkanische leisteen en granieten onderbodem gevormd door het Centraal Massief. De vulkaansteen heeft een hogere zuurtegraad en maakt hier de gamay voller, met nog steeds veel fruit, maar nijgend naar klein rijp zwart fruit, de structuur in de mond is taninnerijker, wat een verouderingspotentiëel bevordert, tertiaire aroma's zorgen voor een elegante complexiteit, hier staan de stokken in 'taille goblet' wat machinaal oogsten onmogelijk maakt.

 

Bernd Bachhausen heeft nog een stokpaardje, structuur en langleven van zijn wijnen. Niettegenstaande het respect voor het milieu en de ethische kwestie is er ook de wijn zelf. De meeste van de wijnen van Fond Moiroux rijpen in inox tanks gedurende 10 maanden, een klein deel in eiken vaten van 2 jaar oud. Drie belangrijke karakteristieken, complexiteit, harmonie en uitzonderlijk verouderingspotentiëel versmelten zich tot wat de wijnen van Fond Moiroux eigen zijn.

 
     
 
By AddedSense  
Info legales